Wednesday, May 9, 2007

Obiecte de valoare

Din obiectele de valoare s- au păstrat în bune condiţii un epitrahil cusut din fir metallic, cu 14 sfinţi, din anul 1720, care este unicat prin valoarea sa artistică.

O deosebita valoare artistica si istorica o au cele doua manecute preotesti care, cusute din fir metallic dateaza din anul 1792.

Printre importantele carti liturgice de mare valoare, se gaseste in biblioteca parohiei si Sfanta Evanghelie din anul 1750 in scriere veche (chirilica) care pastreaza insemnari importante.

Potirul din argint cu inscriptie care dateaza din anul 1805 este donat bisericii de catre sotii Dimitrie si Elena Albescu, care au mai donat si alte obiecte de valoare ca Discul si Steluta, tot din argint curat, dar fara gravura.

Potirul din alpaca aurita, inalt de 0,38 metri, cu picior bronzat,cu chipul celor patru evanghelisti si cu struguri si vita de vie.

Inscriptia: Chiril arhimandrit 1835.

Cu aceeasi inscriptie si cu aceleasi motive florale se afla si Discul in diametru de 0,25 metri, steluta si lingurita de impartasanie care sunt tot din alpaca aurita.

Din acest potir prferau a se impartasi scriitorii si poetii Iasului: Ionel Teodoreanu, Otilia Cazimir, George Lesnea, care frecventau biserica.

Policandrul electric, din material inoxidabil, cu 32 de lumini, a fost confectionat de Electrobanat in anul 1968.

No comments: